27 Nisan 2017 Perşembe

Mesleki Yeterlilik Belgesi Nedir?

Mesleki yeterlilik belgesi nedir şeklindeki sorunun yanıtı şu şekilde verilebilir: Mesleki yeterlilik belgesi, her mesleğin gerekli gördüğü bilgi ve beceriler doğrultusunda kişilerin bu bilgi ve becerilere sahip olduğunu gösterir belgelere denir. 

Bu bağlamda Her mesleğin kendine has özellikleri bulunmaktadır. Her meslekte çalışan kişiler ise bu özelliklere uygun bir şekilde faaliyetlerini yürütmek durumundadır.

Mesleki yeterlilik belgesi ülkemizde Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından verilmektedir. MYK tarafından yayımlanmış olan ülkemizin ulusal yeterlilik kriterlerine göre kendi mesleki yeterliliğini belgelendirmeyi isteyen herkes,  bu belgeyi vermek içim yetkilendirilmiş belge kuruluşlarına müracaat edebilir. Böylelikle kendilerinin mesleki yeterliliklerini belgelendirebilirler.

Mesleki Yeterlilik Belgesi Nasıl Alınır?
Herhangi bir meslek alanında yeterlilik belgesinin alınabilmesi için, öncelikle Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından tanımlanmış bir mesleki yeterlilik kriterlerinin biriminin olması gerekmektedir. Aynı zamanda bu kriterleri uygun bir şekilde ölçebilecek ve Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kurumlarının oluşması gerekmektedir. Bu doğrultuda mesleki yeterlilik belgesi nasıl alınır sorusuna yanıt arayan bireyler öncelikle kendi mesleklerine ait Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından tanımlanmış bir yeterlilik içeriğinin olup olmamasına bakmalıdırlar. Sonrasında bu kurumun yetkilendirmiş olduğu belgelendirme kuruluşlarına başvurmaları gerekmektedir. Bundan sonraki aşamalarda ise mesleki yeterlilik belgesinin verilebilmesi için belirlenmiş ölçütler doğrultusunda hazırlanmış sınavdan başarılı olan bireyler mesleki yeterlilik belgesi sahibi olmaya hak kazanmış olmaktadırlar.

Mesleki Yeterlilik Belgesi Nereden Alınır?
Mesleki yeterlilik belgesi almak isteyen kişiler şayet kendi mesleklerinin ölçütleri belirlenmiş ve bu ölçütler doğrultusunda yeterlilikleri belgelendirilmek üzere kuruluşlar oluşturulmuşsa, bu kuruluşlara başvurmak suretiyle mesleki yeterlilik belgesi alabilirler. Mesleki yeterlilik belgesi nereden alınır diye sorulan bir sorunun yanıt olarak ise, mesleki yeterlilik belgesi Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş olan belgelendirilme kuruluşları tarafından verilir şeklinde yanıtlanabilmektedir. Bu doğrultuda gerekli özelliklere sahip olan kişiler mesleki yeterlilik belgelendirme kuruluşlarınca düzenlenmiş olan sınavdan başarılı oldukları takdirde bu belgeye sahip olabilmektedir.

Mesleki Yeterlilik Belgesi ile İşkur’da İşe Başlayın

Pek çok farklı meslekte mesleki yeterlilik belgesi sahibi olunması yasal zorunluluktur. Bundan dolayı İşkur vasıtasıyla iş bulmak isteyen bireyler, belirli bir meslekte uzmanlaşmış iseler bu alandaki yeterliliklerini belgelendirmeleri gerekmektedir. Bu bağlamda mesleki yeterlilik belgesi İşkur için olmazsa olmaz bir belge olarak dikkatleri üzerine çekmektedir. Mesleki yeterlilik belgesine sahip olan bireyle, çok daha hızlı ve kolay bir şekilde işe yerleştirilmektedir. Dolayısıyla iş bulma konusunda mesleki yeterlilik belgesi oldukça avantajlı bir uygulama olarak karşımıza çıkmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder