16 Mayıs 2017 Salı

Mesleki Yeterlilik Belgesi Ücreti

Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş kurumlarca gerçekleştirilen sınavda başarı gösterenlere düzenlenen Mesleki Yeterlilik Belgesi ücreti hakkında yazımızın detaylarında bilgi bulabilirsiniz.
2015 senesinden sonra yürürlüğe giren yasa ile 48 farklı mesleki alanda yeterlilik belgesi mecburiyeti getirilmiştir. Mesleki Yeterlilik Belgesi MYK tarafından yetkilendirilmiş kurumlar tarafından yapılan sınavlar neticesinde verilmektedir. Sınava girmek isteyen bireylerin öncelikle mesleklerinin bu sınav için uygun olup olunmadığına bakılması gerekir. Lisans eğitimi gerektiren meslekler için bu sınavlar uygun değildir. Belge sadece lisans eğitimi gerektirmeyen belirli meslekler için geçerlidir. Daha çok otomotiv, doğalgaz ve enerji alanlarında çalışan bireylerin bu belgeyi almaları gerekmektedir. Belge alması gereken zorunlu 48 farklı meslek dalı belirlenmiştir. Bu 48 farklı meslek dalında faaliyet gösteren bireyler bu belgeyi almak ile yükümlüdür ve almadıkları takdirde kendi mesleki alanlarında faaliyet göstermeleri yasaklanmıştır.
Mesleki Yeterlilik Sınavı
Sınavlar Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun yetkilendirdiği kurumlar tarafından yapılmaktadır. Sınava girmek isteyen kişilerin öncelikle bu kurumlara başvuruda bulunmaları gereklidir. Başvuru sonrası belgelerini tamamlayan kişiler Mesleki Yeterlilik Sınavı için giriş belgelerini alarak, sınava girerler. Sınavda başarı elde edemeyen bireyler bu belgeyi alamazlar. Sınav sonrası belgelerin çıkarılması aşaması biraz zaman alabilmektedir. Sınavda başarı gösterip göstermediğinizi sınav başvurusu yaptığınız kurum aracılığıyla öğrenebilirsiniz. Sınavda başarı gösteren kişilerin belgeleri sınavı gerçekleştirilen yetkili kurum tarafından MYK tarafından onaylanmak üzere gönderilir. Bu süreçte onaylanan belgeler yetkilendirilmiş kurumlara geri gönderilecek ve bu kurumlar tarafından dağıtımı sağlanacaktır.
MYK Belgesi Hangi Meslek Dallarını Kapsar?
MYK belgesi hangi meslek dallarını kapsar? Diye sorduğumuzda, belge alma hakkının toplamda 161 meslek için geçerli olduğu görülmektedir. Fakat belge zorunluluğu bu 161 mesleğin tamamına getirilmemiştir. An itibariyle toplamda 48 meslekte belge alma zorunluluğu bulunmaktadır. Bu 48 meslek tehlikeli ve çok tehlikeli olarak sınıflandırılmış ve belge zorunluluğu en başta bu mesleklere getirilmiştir. Belge zorunluluğu getirilmeyen mesleklerdeki bireyler tercihen bu belgeyi almak için sınava girebilirler. Zorunlu olmayan dallarda Mesleki Yeterlilik Belgesi almak, çalışanın mesleki kalitesini arttıran bir durum olduğu için tavsiye edilmektedir.
Mesleki Yeterlilik Belgesi Sınav ve Belge Ücreti
Mesleki yeterlilik belgesi sınav ücreti konusunda bazı avantajlar söz konusudur. 2017 yılının sonuna kadar işsizlik sigortası primi bulunan çalışanların sınav ücretlerinin tamamı devlet tarafından karşılanacaktır. 2018 ve 2019 yıllarında ise sınav ücretinin yarısı işsizlik sigortası vasıtasıyla devlet tarafından ödenecektir. Mesleki Yeterlilik Belgesi almak için başvuruda bulunan kişilerin hem sınav ücreti hem de belge ücreti ödemeleri gerekmektedir. Sınav için yetkilendirilmiş kurumlar arasında farklı ücret tarifeleri görülebilmektedir.
Her meslek dalı için ödenecek olan tutar farklılık göstermektedir. Bu tutarlar 350 TL ile 890 TL arasında değişmektedir. Bu ücret bireylere ilk bakıldığında son derece yüksek görünmektedir. Fakat, kişi mesleğini icra edebilmek için bu belgeyi almaya mecburdur. Aksi takdirde bu belgeye sahip olmayan bireyler mesleklerini icra edemezler. Belgesiz bir bireyi çalıştırmak da suç sayılmaktadır. Bundan dolayı denetlemeler sırasında belgeniz olmadan bir kurumda çalıştığınız öğrenilirse iş verene maddi ceza uygulanacaktır. 2017 yılı için Mesleki Yeterlilik Belgesi olmadan eleman çalıştıran iş yerleri her bir işçi için 527 Lira ceza ödemekle yükümlüdürler.  
Sınav ve belge ücretlerinin toplamı meslekten mesleğe göre farklılık göstermektedir. Örneğin; bir ağır vasıta tecrübe sürücüsü ve betoncu toplamda 887 TL ödemek ile yükümlüyken bir plastik kaynakçısı 448 TL ödemek ile yükümlüdür. Bu ücret listesini MYK’nın kendi sitesi üzerinden kurum bazında yayınlanmaktadır. Kendi mesleki alanınızın ücreti bu liste üzerinden görüntülemeniz mümkün olacaktır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder